fbpx
Моята количка

Нямате артикули в количката.

На крачка от вечността…
0.00 лв. 0

Пътувай с Преобразена

десислава дюлгерян

Кратко резюме на трилогията „Преобразена”

от Десислава Дюлгерян

Диана Василева не е типичното слънчево момиче от морския град Бургас – тя е дистанцирана, студена и крие ревниво тъмната си страна. Страхува се да заспи, защото сутрин ръцете й са целите в кръв, а съзнанието й обременено от кошмарните й превъплъщения и Гласовете, които се опитват да я  контролират. Но тя не е психично болна. В гените й дреме безумна сила. Както и липса на инстинкт за самосъхранение.

Диана мечтае за научна кариера и е блестяща студентка по физика и макар да е аутсайдер в очите на малкото си приятели, тя търси всеки ден отчаяно баланса между нормалния живот и нормалните човешки взаимоотношения, но след няколко тежки житейски изпитания, тя е принудена да се откаже от тази неравностойна битка и да признае пред себе си, че  „не се вписва” в света на обикновените хора.

Тя осъзнава това именно след  случайната й среща с вампира Александър.  Познатият свят се изнизва като пясък през пръстите й, докато насилието и странните съвпадения започват да я тласкат към необмислени действия и постепенното осъзнаване, че владее сила, обвързана със същества, жадуващи за кръвта и способностите й. Останала без семейство и приятели, Диана ще трябва да узрее, за да научи истината – истината за произхода си, за историята на Земята, за истинския разумен живот – този, който е зад кулисите на театъра. Тя е отвлечена и принудително отведена в обучителен център за т.нар. Преобразени. Вместо обаче да се примири и да се отдаде на болката от предателството на станалия й близък Александър, непокорната Диана решава да влезе в съдружие с друг подобен на нея човек и да открадне важни документи и открития на вампирите. Докато на хоризонта изниква нов, потаен и объркващ сетивата й висш вампир и неин треньор по бойни изкуства, тя започва да сглобява пъзела на живота си.
Някога, на Земята, една велика извънземна раса е влязла в съревнование с друга велика раса и всяка от страните си е „отгледала“ собствени бойци. Хилядолетия по-късно, участниците във войната са се умножили. Земята се оказва пренаселена и никой като че ли не го интересува съдбата на обикновените човеци преди тяхното трансформиране в Преобразени, мелези и Стратези. Генни експерименти, инсценирани религиозни войни, атентати със смъртоносни оръжия…

Диана се страхува от съдбата да бъде трансформирана от вампир в Преобразена и да бъде принудена да стане воин, убиващ за интересите на кръвопийците срещу техните събратя Вторичните – видоизменени сорейци, също зависими от кръвта на хората. Но това се случва в нелеп инцидент, в който тя въвлича умишлено един от най-силните вампири от Сорея –Наблюдателя Теодор, член на най-тайното общество, контролиращо всички висши рангове вампири и намесващо се кардинално в съдбата на земляните.

Насила превърната в това, от което се ужасява, Диана, все пак приема съдбата си – по-късно и като Претендентката Бедровска, бъдещата кралица на Преобразените. Нейният произход се оказва най-пазената тайна, до която малко общество заговорници имат повече от комфортен достъп – те самите са взели решение някога за нейното зачеване! Тя е родственица на най-надарения род, водещ началото си от скования в студ Сибир и друга раса, считана за изчезнала –атлантите. Притисната да избира между вампири и Вторични, да търси корените си далече в миналото, още от зараждането на човечеството, Диана осъзнава, че нищо не е такова, каквото изглежда- науката, религията, човешките ценности…

Пътувай с Преобразена

Но тя е вече по-силна от всякога и не се страхува от кръвта. Безсмъртна. Безскрупулна. Решена да си отмъсти на Вторичните, да спре Последователите на Исус и да защити последните оцелели, на които държи. Тя е предопределена да наклони везните в правилната посока – да създаде Нов ред на Земята.

Произходът й я изстрелва във висините на Еволюцията, но тя все още е по-слаба от някои Вторични и особено от краля им Арвиел и неговата Главнокомандваща сестра му Анита Тисион. Безсмъртни и жестоки те си поставят за цел да я унищожат. Поне привидно е така.

Омразата към нейния най-голям враг и неговата безмилостна раса се превръща в отчаяна битка на живот и смърт, когато тя е отвлечена от него и заставена да прозре лъжите на Съвета на Наблюдателите и кралицата на Преобразените Исия. Но докато Диана отново претърпява болезнена трансформация, вече в същество, отказващо да се съобразява с предателите и враговете, ненавистта към един брутален крал преминава не без сътресения в отчаяна страст и бавно приемане на жестоката истина – тя е била винаги лъгана и манипулирана досега. Смъртта престава да бъде фактор, с който Диана да се съобразява.

Тя може да чете мислите на враговете си като отворена книга, може да ги убива само със силата на мисълта си, може да контролира дори емоциите им. Най-накрая изпълнява ролята, която е родена да изиграе – да бъде перфектния убиец и създател на нов свят от руините и кръвта. Тя самата пие кръв, за да живее; манипулира Генералите Вторични; унищожава всеки опасен за човечеството индивид, но цената е твърде висока. Диана е принудена да премине отвъд предела на съвестта си и дори целта й да е оправдана, тя накрая трябва да бъде заличена.

Но все още съществуват и невидими врагове…

Арвиел ще претърпи своята собствена болезнена трансформация и ще открие изненадващо, че може да чувства и че може да не мисли само за смъртта с екстаз. Кралят на Вторичните ще направи най-голямата жертва  – спасяването на единствената жена, която не е можел да убие с мисълта си – Мислителката Диана Бедровска.

Бъдете вечни!

Пътувай с Преобразена
Пътувай с Преобразена