fbpx
Моята количка

Нямате артикули в количката.

На крачка от вечността…
0.00 лв. 0

Интервю на Роза Максимова с мен за вестник „Компас”

Разкажете ни за себе си, Десислава. Вие сте химик по професия, на написахте един голям роман в стил фентъзи. Как ви помогна професията при написването на романа?

Животът ми предложи доста предизвикателства, повечето които посрещнах с отворени обятия и използвах, за да се впиша в средата и сред хората, с които учех и работех през годините. За жалост образованието, което завърших няма нищо общо с професионалните ми занимания днес, но ако се замислим не съм единствения човек, който променя коренно решението си впоследствие. Съвсем логично химията, като една точна наука, не намери отражение в творческия процес на писане, но пък от друга страна други науки, като например медицината и астрофизиката, се вмъкнаха в трилогията поради интереса на героинята и развитието на сюжета. „Преобразена” е писана в продължение на четири години и за да звучи всичко правдоподобно се е налагало да снемам доста информация и да чета странична, научна литература…

Откога е интересът ви и любовта към фантастиката?

Чета фантастика и фентъзи от детска възраст. Нищо случайно няма във факта, че и трилогията е Фантастика/фентъзи. Все още ми е трудно да дам еднозначен отговор на въпроса – в какъв жанр е написана историята за Диана Василева.

Романът ви „Преобразена“ потопява читателя в един паралелен свят – на вампири, преобразени, мелези, стратези, наблюдатели, който е изграден на строга йерархия, строен ред и хармония. Героите ви вампири са изненадващо добри, чаровни. Така ли си представяте бъдещето на човешката раса, в такъв свят ли мечтаете да живеете?

Колко неочакван и вълнуващ въпрос! Мисля, че мнението на читателите относно вампирите коренно се променя от книга 1 към книга 3, в обратен ред също. Винаги трябва да се внимава, когато се вижда една лъскава и красива опаковка. В повечето случай зад нея стои прикрита и некачествена стока. Може и да изглеждат перфектни, но вампирите са твърде далеч от перфектността. Темата за извънземните и евентуалното им нашествие на Земята, е вълнувала човека още откакто е започнала „ерата на космонавтиката”, но в „Преобразена” мирогледът е насочен по-скоро навътре в ценностите и недостатъците на човешката природа, а не към агресията отвън, пък било тя и изиграна от инопланетяни. Мечтая да живея в свят, в който няма да се страхувам да включа телевизора си или да избягвам умишлено постове в социалните мрежи; или да си затварям очите за просяци; или да ме е страх, че вечерта някой ще ме нарани, докато иска да ме ограби… Зад всичко това обаче стоят хора… не животни, нито извънземни.

Имате ли любим персонаж в „Преобразена“?
Да, това е Арвиел.


Действието в романа се извършва само на Земята, даже в близки до нас градове. Героите от романа ви имат ли прототипи в живота?

Някои от героите приличат на лица, които познавам в реалния си живот, други просто носят техните имена, а трети – характерите на героите. А иначе градовете, тяхното разположение и описаните детайли са реални.


Какво ви вдъхнови да напишете този роман – започнали сте го като новела, а сега е вече едно голямо художествено произведение? Сънували ли сте събитията, героите?

Вдъхновението е само повод за започване и това неизменно беше влюбването ми във вампирите в тийнейджърска възраст, след излизането на екран на филма „Интервю с вампир”. Бях ученичка в немската гимназия, обичах да пиша есета и стихотворения и изведнъж ме осени идеята да започна да пиша роман. Нищо сериозно, освен малко бягство от немския език и удоволствието да създаваш живот на хартия. Дълго след като завърших гимназия се върнах към историята и я написах отново, разбира се с много нови елементи и герои. От предишната чернова май бяха същите само 3-4 имена и няколко аспекта от основния сюжет… Сънувала съм цели глави от романа, особено много съпреживявах третата част.

Кой момент от написването на романа ви беше най-интересен?

Ужасно се вълнувах, когато Диана и Арвиел най-сетне се срещнаха, макар и по не много приятен за нея начин.

Темата за вампири и в литературата, и в киното е доста експлоатирана, но явно и доста интересна. Какво още може да се каже за тях?

Всяка по-различна, оригинална история за вампири е нова гледна точка и нова линия в този клон на фентъзито. Изобщо не намирам темата за изтъркана. Затова и книги с подобна тематика продължават да бъдат едни от най-харесваните по света, особено сред младежите.

Изкушава ли ви идеята да бъде филмиран романът?

Естествено. Едва ли автор би отказал да бъде филмирана книгата му. Това е един особен вид гъдел и признание за стойността на произведението му.

Как си представяте един евентуален филм – български, холивудски, сериал или игрален?

Изобщо няма да се учудя, ако след 5 или 10 години „Преобразена” се филмира в българско студио в 3-4 сезона. Историята е благодатна за дълга поредица поради многобройните екшън сцени, а от друга страна дори с фантастичен елемент, няма да са нужни прекалено много финанси за изпълнението на проекта.

Вие сте не само автор, но и читател. Какви книги обичате да четете? Коя книга е на нощното ви шкафче в момента?

Чета най-вече фентъзи и фантастика. В момента чета Брент Уийкс, „Der Weg in die Schatten” и „Софийски магьосници” на Мартин Колев.


Направете подарък на читателите на в. „Компас“ – откъс от романа „Преобразена“ например.

„Дори не се обърнах. Пресегнах се и си взех любимия меч. Беше твърде красив, за да служи за упражнение на Преобразен. От клуба на вампирите-войни го получих като специален подарък лично от председателя им Еир Кастелян. Наброяваха повече от двеста вампира и можеше да се каже, че по техника си съперничаха с напълно трансформираните Преобразени. В тяхното затворено и консервативно общество те ме допуснаха много трудно, но откакто ме приеха като равна и посещавах сбирките и тренировките им, се чувствах спокойна и овладяна. Бях единствената жена сред тях и отгоре на всичко бях Преобразена, но когато тренирахме те никога не си позволиха да ме третират различно. Което ме правеше щастлива и … често насинена и порязана. Вампирите-войни тренираха само с истински мечове. За щастие с такива като моя, а не с лазерни, които нанасяха още по-големи поражения при невнимание. Еир Кастелян често участваше в мисии с кралицата. И не само той. Уменията на тези вампири бяха толкова усъвършенствани (имаше сред тях вампири, чукнали няколко хилядарки живот вече!), толкова грациозни и толкова плашещо хладнокръвни, че имаше моменти, когато спирах насред тренировка и започвах да проследявам в захлас уникалните им танци с мечове и потните им тела.
Много добри, но не достатъчно… Вторичните имаха неприятното преимущество да улавят съзнанията им и да ги правят на компот.
Вампирите-войни разчистваха предните позиции, за да не хабят силите си Преобразените. Истинската битка започваше после…. „
„Срещнах решимостта в очите му и се отказах да хленча. Но реалната равносметка за великото ни трио, бе следната : трябваше да освободим двама силни вампира и техните десетима придружители вампири-войни от предполагаем, добре защитен подземен град на Вторични; те може би бяха похитени и ги пазеха зорко; не беше ясно как ще се промъкнем незабелязано; нямах представа как е устроен един град и как се бяга от него; бяхме трима срещу …. неясно колко настроени негативно срещу нас врагове; аз бях нетрансформиран Преобразен с дарби, някои от които не владеех добре, други –не умеех да контролирам, а трети – се задействаха стихийно и инстинктивно, бях освен другото принцеса, която беше срещала само веднъж Вторични; Александър бе един много даровит учен-космолог, но бе Трети ранг (заради факта, че е учен, а не според силата му), не притежаваше физическата сила на вампирите-войни; мелезката бе безсмъртна и жилава шпионка, но тя никога не говореше за миналото си и не знаех на какво бе способна – засега я приемах като по-скоро пречка, отколкото предимство на жалкия ни спасителен екип. Мелез с екстри, учен вампир и нетрансформиран луд Преобразен. Вторичните трябваше да приготвят бялата покривка, защото вечерята идваше!
Беше лудост, но надеждата последна си отиваше.
-Бил ли си някога в град на Вторични? –плахо попитах, разчитайки на отговор, който ще ми хареса.
Уви, такъв не дойде. Александър рязко вдигна глава и в очите му прочетох паника.”

Благодаря за страхотните въпроси!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *